Néhány hete még gyanútlanul tervezgettük a márciusi programokat, vártuk a tavaszt, az első virágokat, a napsugarakat, boldogan készültünk a húsvétra. Én is gőzerővel dolgoztam a tavaszi workshopokon, izgalmas feladatokkal vártam a menyasszonyokat, és az egyéni ülésekre is nagy örömmel vártam. A hírekben ekkor már lehetett hallani a kínai Vuhan városáról, valami denevérekről, meg egy új vírusról, ami hétről hétre újabb és újabb áldozatokat követelt. De a hatalmas földrajzi távolságra hagyatkozva ezek a hírek inkább valami modern katasztrófafilmnek tűntek, mintsem a valóságnak. Ahogy szájmaszkos emberek egyre jobban szorulnak be az otthonaikba, lezárt városrészekről, komoly ellenőrzésekről, több ezer megbetegedett emberről és sajnos nagyon sok halottról is.
Aztán egyszer csak elkezdtek arról szólni a híradások, hogy a szomszédos Olaszországban is megjelent a vírus. A közvetlen környezetemben is egyre többször lehetett hallani a témáról, illetve hogy ki hogyan kezdte el óvni a családját és saját magát. A gyermekem is szinte már mindennap úgy jött haza az iskolából, hogy a koronavírusról tett fel kérdéseket. Ekkor már mi is jobban utánajártunk a témának, hogy miből fakadt és hogyan terjedhetett el futótűzként ez az addig ismeretlen járvány, és hogyan vált szinte pillanatok alatt világjárvánnyá.

Jelenleg ott tartunk, hogy eddig Kínában és Olaszországban követelte a vírus a legtöbb emberáldozatot, de nagyon magas a fertőzöttek száma egész Európában, Amerikában és Ázsiában is. Minden kormány igyekszik a maga lehetőségeit kihasználva harcolni az ismeretlen kór ellen, és különböző szankciókat meghozni azért, hogy lassítsák a járvány terjedését. Sajnos eleinte több országban túl komolytalanul vették a veszélyt, ezért a fertőzés olyan őrületes sebességgel tudott elterjedni, hogy mire észbe kaptak, nem lehetett elkerülni a szenvedést. Most csak abban bízhatunk, hogy tanulva a házi karantén bevezetésével, a személyes találkozók szüneteltetésével, a folyamatos felhívásokkal („Maradj otthon!”), a rendszeres kézmosással, a fertőtlenítéssel és a megfelelő védekezési módok betartásával sikerül kordában tartani ezt az egész őrületet.
Ezek a tények sajnos eléggé aggasztóak és már láthatjuk, hogy nemcsak az egészségügyre van óriási hatással, de a családok életére, a gazdaságra, a világ pénzügyi helyzetére vagy akár a politikai csatározásokra is. Felfordult minden, a tavaszi tervek helyét átvette a bizonytalanság és a félelem. Hirtelen a lakosság nagy része arra kényszerült, hogy otthonában, a négy fal között vészelje át ezt a kellemesnek nem mondható helyzetet.

Mire érdemes figyelnünk a karantén ideje alatt?

 • napirend

Ahogy az eddigi életünk is egy bizonyos rutin szerint zajlott, érdemes a bezártság alatt is kialakítanunk egy követhető napirendet, amelynek feltétlenül legyen része a tisztálkodás, a felöltözés, a házi teendők elvégzése és a pihenés is. Ilyesfajta tervek nélkül viszonylag rövid idő alatt elérhet minket egy depressziós mélyrepülés, amiből a négy fal között különösen nehéz lehet kimászni. Szerencsére rengeteg ajánlás fellelhető az interneten, ezekből érdemes összeollózni a saját igényeinknek és szükségleteinknek megfelelő struktúrát!

 • elegendő minőségű és mennyiségű alvás

A koronavírus egyik legpozitívabb hatása az lehet, hogy nem kell hajnalban kelnünk a munkahelyünk és/vagy az iskolába járás miatt. Használjuk ki, hogy most kialudhatjuk magunkat. Az éjszakai regeneráció nagyon fontos fiziológiai folyamat, melyhez elengedhetetlen a kényelmes pizsama, a megfelelő hőfok, a számunkra kellemes sötétség, egy jó minőségű matrac és a tiszta ágyneműk. Az elektromos készülékeknek és kütyüknek semmi keresnivalójuk a hálószobánkban, és törekedjünk arra, hogy elalvás előtt legalább 1 órával már kerüljük a hírfolyamok böngészését, hiszen a léleknek is szüksége van a pihenésre. Nálunk a családban az is számít, hogy a szobában kellőképpen sötét van-e, ezért mi mindenhol lehúzzuk a redőnyöket éjszakára.

 • egészséges étrend, menütervek

Legyen a napi rutin része az előre megtervezett napi menü elkészítése is. Szuper jó ötleteket lehet mindenhol látni, kipróbálásra kerülhetnek új fogások, vagy régi családi kedvenceket lehet akár közösen is elkészíteni. A főzés sok örömmel járhat, ha a folyamatokba be tudjuk vonni szeretteinket is. A férfiak kifejezetten ügyesek tudnak lenni a konyhában, ha egy kicsi teret kapnak bizonyítani! És a kisebb családtagok is szívesen pepecselnek, ha nem baj, hogy némi kosszal jár az ő “ügyködésük”. Mivel most jóval kevesebb lehetőségünk van mind beszerezni az élelmiszert, mind mozogni, fontos, hogy ügyeljünk az étkezési piramis szintjeire. Igyekezzünk sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, hiszen a vitaminokkal is erősítjük az immunrendszerünket! Kerüljük az alkohol, a nikotin, a gyógyszerek és a drogok fogyasztását. Sajnos sokan azt gondolják, hogy néhány korty alkohol segít ellazulni és elaludni. Nos, rövidtávon ez valóban igaz, de a szervezetre rendkívül káros a napi szeszfogyasztás, és az éjszakai alvás minőségét rendkívüli módon rontja.

 • régóta halogatott tevékenységek elvégzése

Ki ne ismerné ezt a kifogást „megcsinálnám szívesen, ha lenne rá időm”? Nos, most itt az idő, hogy kiderüljön: valóban csak az időhiány miatt nem végeztünk a feladatainkkal, vagy esetleg hajlamosak vagyunk a halogatásra? Hamar rájöhetünk, hogy a tiszta és rendezett otthon belülről vagy kívülről jövő motivációnk eredményeként jön létre, illetve hogy mi magunk mennyi időt és energiát tudunk és szeretnénk belefektetni a közös lakótér rendezgetésébe. Itt is szeretném kihangsúlyozni, hogy mindenki bevonható a feladatokba, amelyekről érdemes egy jól érthető táblázatot készítenünk, amelyre rátekintve kicsi és nagy is jól kiigazodik a tennivalók között.
A tavaszi évszak eleve kedvez a nagytakarításnak, a szortírozásnak, vagy bármilyen évek óta nem elvégzett teendőinknek. A külső rend belső rendet is eredményez, a tisztaság és rendezettség nagyon jó hatással van a lélekre – főleg az ilyen zűrzavarban. Érdemes ezt most kihasználni, mert reményeink szerint nem egyhamar részesülünk hasonló időluxusban!

 • hobby

Ügyeljünk rá, hogy az otthon töltött napok ne daráljanak be! Nézzünk filmeket, hallgassunk zenét, legyünk kreatívak! Lehet kirakózni, társasjátékozni, kártyázni, olvasni, festeni, rajzolni, alkotni! A háztartásban élő gyerekek utólag valószínűleg arra fognak leginkább emlékezni, hogy anyával és apával lehettek a karantén ideje alatt!

 • keressük a szociális kapcsolatokat

Szinte minden társadalomban a szociális izoláció az egyik legnagyobb büntetés egy ember számára (amennyiben nem az egyén akarata által valósul meg). Örüljünk neki, hogy a mai modern kor megannyi lehetőséget kínál a kapcsolattartásra. Keressük a családtagjainkat, barátainkat, tudassuk velük, hogy gondolunk rájuk! Ne várjuk meg az ő kezdeményezésüket, ragadjunk mi telefont! Ne felejtsük el, hogy mindenki másképpen reagál a mostani helyzetre! Kommunikáljunk idősebb hozzátartozóinkkal minél többet, hiszen számukra most különösen embert próbáló időszakot élünk!

 • beszélgessünk, beszélgessünk, beszélgessünk

Használjuk ki ezt az időt, és beszélgessünk sokat! Ismerjük meg új oldalukról szeretteinket! Gyárthatunk kérdéskártyákat, amelyeket mindenkinek meg kell válaszolnia, játszhatunk szituációs játékokat, meséljünk egy-egy képről a többieknek. Így lehetőségünk nyílik elmélyíteni a kapcsolatainkat és, ami még jobb: önmagunkat is jobban megismerni.

 • vízionálás

A beszélgetések során fény derülhet rá, hogy ki hogyan képzeli el a járvány utáni életet, ki mit vár a legjobban, kinek mi jelenti azt, hogy elmúlt a veszély. Ezeket a gondolatokat érdemes papírra vetni, akár betűk, akár formák vagy különböző kreatív plakátok segítségével.

 • konfliktuskezelés

Természetesen a nagy összezártság növeli a konfliktusok lehetőségét is. Empatikus hozzáállással, türelemmel, tisztelettel és nyitottsággal csodákat lehet elérni a vitapartnerünknél!

 • mozgás

Egyénfüggő, hogy kinek mennyi a mozgásigénye. Ameddig lehetőségünk van rá, érdemes naponta 1-2x rövid sétákat vagy köröket futva tennünk a szabad levegőn, ettől lesz az alvásunk is nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz. Szerencsére a közösség ereje megmutatkozott abban is, hogy megannyi online foglalkozáshoz lehet most ingyen csatlakozni, így a különféle mozgásigényeket is ki lehet elégíteni.

 • média

Sokak számára az online hírportálok és közösségi felületek jelentik most a kapcsolódást a külvilággal. Jelenleg a léleknek emészthetetlen ez a rengeteg szám az érintettekről, a negatív hírek, a káosz, a bizonytalanság vagy a félelem. Ezért érdemes a fogyasztást limitálnunk! Tűzzünk ki 1-1 időpontot, amikor elolvassuk vagy meghallgatjuk az aktuális híreket, és próbáljunk nem egész nap a “fészen” lógni!

 • meditáció, pozitív üzenetek

Bármilyen lehetőségünk van pozitív gondolatok hallgatására vagy olvasására, használjuk ki! Mi itthon bevezettük, hogy minden nap húzunk egy pozitív üzeneteket tartalmazó kártyát, amit jól látható helyre teszünk egész nap. Így többször is eszünkbe juttathatjuk ezeket az üzeneteket, amik segítenek végigcsinálni a napokat. Ezen kívül rengeteg meditáció elérhető ingyenesen az interneten, amiket érdemes most rendszeresen meghallgatnunk. Minden pozitív dolog jó hatással van ránk, és csak rajtunk múlik, hogy ezekből mennyit engedünk be lelkünk ajtaján!

 • a végére hagytam a kedvencemet: babysteps, avagy apró lépések

A jelen helyzet olyan, mintha egy Everest méretű hegy lábánál állnánk, miközben tudjuk, hogy a tetejére szeretnénk eljutni. Ha folyamatosan csak arra gondolunk, hogy milyen sokat kell felfelé mennünk, hogy mennyi akadály várható az út során, hogy az időjárás viszontagságos lehet, hogy senki nem tudja, mikorra érünk fel a hegytetőre, akkor rengeteget veszíthetünk az erőnkből. Ehelyett érdemes apróbb szakaszokra felbontani az előttünk álló távot. Ez a jelen esetben lehet akár egy nap vagy egy hét – attól függően, hogy kinek milyen sűrű a napirendje. Én személy szerint az ilyen feszített időkben arra szeretek koncentrálni, hogy egy adott napon milyen elintéznivalók várnak rám, és ezeket igyekszem elvégezni. Teljesen felesleges a beláthatatlan negatívumokkal terhelnem a lelkemet, hiszen ez rendkívül legyengít. Mindig arra gondoljunk, hogy csecsemőként mindannyian először csak kicsi lépéseket tettünk meg, egyik láb a másik után, és ez elvezetett minket a hosszúnak tűnő gyerekkor után a felnőttkorba is!

Minden Olvasónak jó egészséget kívánok, és hogy ez a nehéz időszak tartalmazzon apró örömöket!
Ne feledjük: „Minden nap nem lehet jó, de minden napban lehet valami jó”!

Szeretettel,
Figder Judit – FelhőJátékok
Rendszerterapeuta