Egy amerikai kezdeményezésnek köszönhetően a mai napon a férjek és feleségek ünnepnapja van.
Kb. az 1980-as évektől fogva jegyzik ezt az eseményt, amely kifejezetten nem az ajándékokról szól. Sokkal inkább előtérbe kerülnek az egymás iránti kinyilatkoztatások, és a házasság, mint közös fejlődési és növekedési tér hangsúlyozása.

De vajon tudod-e, hogy a házastársad milyen gesztusnak, figyelmességnek örülne a legjobban?

Gary Chapman, amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó és lelkész 1992-ben alkotta meg az 5 Szeretetnyelv fogalmát. Chapman azt vizsgálta, hogy miképpen tudjuk kifejezni és megélni a szeretetet. Elmélete alapján a következőképpen nyilvánulhat meg érzelmi ragaszkodásunk:

Elismerő szavak
Ebben az esetben az egyik fél úgy érzi, hogy a társától érkező, magától értetődő dicséret mindennél többet jelent számára. Külső-belső tulajdonságokra egyaránt vonatkozhat, a hangsúly a pozitív kinyilatkoztatáson van.

Minőségi idő
A minőségi idő azt jelenti az egyén számára, hogy a rá irányuló figyelem hatására érzi leginkább azt, hogy őt igazán szeretik. Ez lehet egy beszélgetés, egy közös vacsora, vagy egy közösen eltöltött hosszú hétvége is. A kulcskifejezés az osztatlan figyelem, amikor is semmilyen zavaró tényező (tv, okostelefon stb.) nem kerül a két fél közé.

Ajándékozás
Az ajándékozás a szeretet látható jele. Annak szimbóluma, hogy gondolunk a másikra. Nem szabad összekeverni azonban ezt a szeretetnyelvet az anyagiassággal, hiszen itt jelképes, apró ajándékokról, meglepetésekről van szó, az érték nem számít. Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, már az is a megbecsülés jele, ha valaki időt szakít arra, hogy megtalálja számára a megfelelő ajándékot, vagy meglepje őt.

Szívességek
A másik fél által elvégzett feladatok (bevásárlás, főzés, mosás, takarítás stb.) kicsiny szolgálatként foghatók fel, amelyek azonban tervezést, időt és fáradságot igényelnek. Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, bármely cselekedet, amely megkönnyíti az életét, rengeteget jelent.

Testi érintés
Azon személy számára, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, a fizikai jelenlét és az elérhetőség a legfontosabb. Az átölelés, kézfogás, a kar, váll vagy az arc figyelmes megérintése a szeretet vagy törődés kifejezése lehet. Egy-egy kedves mozdulat többet mond számukra száz szónál.

Az 5 Szeretetnyelv közül mindannyiunknak van elsődleges és másodlagos szeretetnyelve, amelyek mélyebben hatnak ránk az összes többinél. Chapman szerint, ha nem beszéljük párunk elsődleges szeretetnyelvét, akkor ő valószínűleg nem érez kellő szeretetet, még akkor sem, ha a többi nyelvet jól „beszéljük”.

Természetesen, mivel ez az elmélet a házastársakon túl a párkapcsolatban élőket is érinti, csak nyerhetünk azáltal, ha időt és energiát fordítunk egymásra.

Arra bíztatok minden kedves Olvasót, hogy figyeljétek meg önmagatokat és életetek párját: találtok-e hasonlóságokat vagy különbségeket abban, ahogy szerettek?

Fontos lehet tudni, hogy általában úgy várjuk a szeretetet, ahogy mi is adni tudjuk. De mivel az nem feltétlenül egyezik azzal a szeretetnyelvvel, amit a másik felünk is “beszél”, érdemes erre odafigyelnünk, erről beszélgetnünk, hiszen a partnerünk ebből fogja leginkább érzékelni a törődésünket, ragaszkodásunkat.

Hiszen, ahogy Pál Ferenc atya is megfogalmazta:
“Onnan tudom, hogy Te vagy az Igazi, hogy Veled bánok a legjobban.”

Szeretetteljes odafigyelést kívánok!
Figder Judit
Rendszerterapeuta🌤
#felhojatekok #akreativlelekmühely #tanacsadas #lifecoaching #artcoaching #gastrocoaching #csaladallitas #szomatodrama #segitobeszelgetes #parosito #oltarien